Strøm Mixx 005: Ras Money Splatter Ud

I femte rendering af vores Strøm Mix-serie er det ingen ringere end Ras Money, også kendt som Raske Penge, der inviterer dig til at splatte ud i selskab med ham.

af | 17. dec 2020

I femte rendering af vores Strøm Mixx-serie er det ingen ringere end Ras Money, også kendt som Raske Penge, der inviterer dig til at splatte ud i selskab med ham. Ras er kendt som DJ, rapper, sangskriver, forfatter, radiovært, journalist, filmskaber og generel legende i den musikalske undergrund såvel som overgrund herhjemme. Derudover er han også kurator for os i Strøm, og vi har talt med ham om hans mix.

For at se denne afspiller skal du acceptere marketing-cookies

Du har kaldt dit mix Ras Money Splatter Ud; kan du uddybe det? Hvornår splatter du selv mest ud?

Udsplatning for mig er f.eks., når man ligger ned eller sidder og bare har nok i at trække vejret og høre musik. Jeg kan godt lide at vende blikket indad en gang imellem og filtre tankerne ud og gå på opdagelse i sindet – godt ude af og mellem tangenterne. Til det formål elsker jeg musik, der giver masser af plads, ikke kræver opmærksomhed og ikke belemrer dig med for mange klare beskeder om, hvilke følelser der skal føles. Musik til at undres over livet til.

Jeg splatter ud, når jeg er i stadiet på vej til at falde i søvn, når jeg tager en lur, mediterer eller har taget psykedeliske stoffer. Men jeg kan også godt lide at høre udsplattet musik, når jeg skal læse, skrive eller spise.

Du sender i din intro-speak et par skud ud – bl.a. til Klaus Schønnings Lydglimt-plade fra 1979, som netop er blevet genudgivet. Hvorfor er den så vigtigt et værk, synes du?

Det er bare en rigtig god og meget slidstræk plade. Der er interessante måder, han bruger den teknologi, som han havde adgang til. Men det behøver man ikke vide noget om for at kunne nyde musikken. Det er meget drømmende og transporterende musik med en dybde og rigdom. Og som lytter synes jeg, det er svært at gætte på, hvornår den er lavet.

For at se denne afspiller skal du acceptere statistik-cookies

Er der andre kunstnere, du vil fremhæve i mixet, som fortjener opmærksomhed?

Altså Marie Eline Hansen bør man tjekke ud. Hendes to LP’er er afsindigt gode lo-fi plader. Perlemor-LP’en, som også er på mixet, er også et overset mesterværk. Kæmpe downtempo elektronika indie perle! Arvo Pärt nummeret er dyb psykedelisk musik i min bog. Ja, jeg synes egentlig bare, det hele er fede numre i hver sin ret.

For at se denne afspiller skal du acceptere statistik-cookies

Du har selv fyret op for flere livestreams på Facebook under coronaperioden – hvordan har dine erfaringer været dér? Umiddelbart så de ud til at falde på et tørt sted for mange.

Jeg synes, der har været overvældende positiv respons på min streamingserie Ras Money’s Grillbar. Folk kigger med i store tal, og de skriver søde ting, og jeg har endda fået billeder fra folk, der igennem perioden har købt en masse plader, de har opdaget gennem udsendelserne. Så jeg kører bare videre med det for en tid.

Folk må faktisk vildt gerne lige sætte et like eller følge DJ Ras Money og også gerne min Raske Penge-profil på Instagram. Begge steder kan man følge med i, hvornår jeg streamer nye udsendelser. En del af de gamle ligger også stadig på Ras Money Facebook-siden. Og så har jeg lavet (næsten) alle mixene i udgaver uden snak på min Soundcloud.

Hvad håber du på, at man som lytter tager med sig fra dit mix?

Jeg håber bare, man har en god tid i livet og føler sig positivt afbalanceret og taknemmelig over at kunne trække vejret og høre lyd. Også imens man splatter ud til mit mix.

Foto: Philip Overbuary