Strøm Mixx 002: Morten Løwenstein er nyt ansigt i Strøms kuratorgruppe

I sidste måned sagde vi farvel til Fergus Murphy, og nu er vi stolte af at kunne byde vores nyeste kuratorskud, Morten Løwenstein, velkommen.

af | 9. jun 2020

9. juni 2020. Foto af Rich Perusi.

Morten kender Strøm særdeles godt, da han har arbejdet her de seneste to år og er usædvanlig velbevandret i dansk og international elektronisk musik – både som DJ og manager for det internationalt anerkendte aarhusianske label, Regelbau. Du kan læse et kort interview og lytte til et særligt mix, Morten har lavet til os, herunder. 

STRØM: Du har arbejdet i Strøm i to et halvt år. Hvad står for dig som det stærkeste minde, når du ser tilbage på den tid?

Altså der er rimelig mange gode minder. Men det stærkeste er nok den kærlighed til musikken, og de mange former den tager. Der er virkelig mange forskellige slags mennesker i kontakt med Strøm, men musikken kæder dem sammen. Alt fra borgmestre til dem der råber “Fuck Systemet” kigger ind på kontoret, er en del af projekter eller deltager i arrangementer. Det kan noget helt særligt, hvis man på den ene eller anden måde forstår at lave noget, der kan huse de yderpunkter.

I løbet af tiden jeg var på Strøm, skete der også en kolossal udvikling i dansk elektronisk musik. Masser af nye artister, international succes, nye radiostationer. Det var sgu ret fedt at følge med i og interagere med på nært hold. Hvis jeg skal hive nogle enkelte ting frem, er noget af det, Strøm kan, at præsentere sådan nogle ting, som ingen andre rigtigt kan. Sådan et koncept som Trans Metro Express eller Søs Gunver Ryberg i Frederiksberg Svømmehal er ikke noget, man ser så mange andre steder, og derfor står de ganske klart. Og så er det selvfølgelig altid fedt at snakke lidt med legender som Dâm-Funk, Larry Heard, Gigi Masin og ikke mindst Laraaji, som nok tager prisen som en af de sødeste mænd in the biz.

Læs mere: Fra 80’ernes Chicago House til Strøm Festival: Lad houselegenden Larry Heard tage dig med under overfladen

STRØM: Hvad vil du gerne se og høre mere af fra Strøm i de kommende år?

Jeg håber, at Strøm vil finde lidt tilbage til en udfordrende og lærende rolle. At Strøm fortsat tør tage en masse chancer med line-ups, venues og andre ting. I min optik har Strøm sin berettigelse i verden ved at bringe det, som ingen andre kan til dansk elektronisk musik (og deromkring). Der skal nogen til at udfordre folks villighed til at udforske ny musik, ligesom der skal nogen til at flytte den eksperimenterende, og især natklubkulturen, væk fra outsiderrollen og ind i kulturvarmen. Det er der sgu brug for, så vi ikke ender op med Spotifys top 40 og den offentlige radios rotation alle sammen.

Jeg håber, at Strøm vil fortsætte med at lære fra sig. Både i form af børn, der lærer musikproduktion, men også i form af hjælp til mindre promotere, artister og radioer. Der er en kæmpe kapacitet i Strøm, fordi der er så meget erfaring i alt fra politik til rave-produktion. Den erfaring er en masse arrangører begyndt at nyde godt af, og det håber jeg i høj grad fortsætter.

Læs mere: Strøm Mixx #001: Fergus Murphy takker af som kurator

STRM: Hvis du nu skulle kippe lidt med Dannebrog, hvilken ny musik fortjener så at komme ud over de danske grænser?

I mit mix var jeg simpelthen nødt til at lave et par benspænd. Det ene var, at al musikken skulle være dansk, fordi Strøm er en så vigtig del. Derudover er det alle sammen artister, som jeg kan huske at have set til et Strøm-arrangement. Så der kan man jo starte.

Der er vanvittig meget talent, og heldigvis også en masse ting der allerede er med til at sætte Danmark på landkortet. Det er for eksempel techno-stilen med Courtesy, Schacke, Sugar, Mama Snake, Solid Blake og Anastasia Kristensen i spidsen. De er allerede langt ude over landets grænser. I den knap så hurtige og tunge ende er især SAFE-kollektivet (Central, DJ Sports, Manmade Deejay og C.K), Kasper Marott og S.A.M. rigtig godt igang, men de kan alle komme endnu længere, så det håber jeg. Også i den mere eksperimenterende del er vi sindssygt stærke. Posh Isolation er naturligvis dem, der holder fanen usædvanlig højt, men også folk som Søs Gunver Ryberg og Astrid Sonne, der virkelig producerer og performer i sand verdensklasse. Alle de ovennævnte er på en måde ude over landets grænser, men de bør nå endnu længere.

Men nu skulle jeg jo ikke snakke om det, der allerede var ude over landets grænser. Jeg håber, at det nyopstartede label Intercourse kommer til at blæse ud over landets grænser. Det er mit og min ven Christians label, og vi har sgu fundet nogle ret gode tracks, synes vi selv, haha. Der er vildt mange store talenter, som jeg håber, mange flere kan få øjnene op for. Der er også masser af ting i gang i den mere beat-agtige ende. Folk som Astrid Engberg, Athletic Progression, Nejrup og Erika De Casier, synes jeg, fortjener at komme rigtig langt ud i verden. I den mere klubbede del af musikken synes jeg, at Popmix og Alfredo92 fra Axces Records kan noget helt særligt. Der er få produktioner, der lyder som deres. Frej Levin er også en, som fortjener meget opmærksomhed. Hans ting er fede som få, og så veksler han uden det mindste besvær mellem alias’er, der kan huse henholdsvis dansk rap, trance eller straight-up house.

STRØM: Beskriv dit Strøm mix med tre ord.

Dansk (elektronisk) musik blomstrer.

Du kan lytte til Mortens mix her – og husk at følg ham på Soundcloud:

For at se denne afspiller skal du acceptere marketing-cookies