Livsvarig hæder: Ja, elektronisk musik er også kunst

Livsvarig hæder til Thomas Knak

af | 26. maj 2023

Det mangeårige medlem af Strøms kuratorgruppe, Thomas Knak, modtager den livsvarige hædersydelse fra Statens Kunstfond.

Et knitrende sus af begejstring forgrenede sig i det danske elektroniske musikmiljø ved nyheden om, at Thomas Knak denne uge modtog hædersydelsen fra Statens Kunstfond.

Thomas Knak er ikke den første på listen over modtagere, der arbejder med elektronisk musik, men han er den første med direkte rødder i dj- og ravekulturen og synes dermed at markere et interessant skifte: Ja, elektronisk musik med tråde til ravekulturen, dansegulvene og den vidtforgrenede techno-undergrund kan også være kunst.

Selv modtog Knak nyheden med vanlig ydmyghed: Helt frem til den faktiske offentliggørelse troede han, at det måske var en joke.

”Og så blev jeg selvfølgelig virkelig glad og superstolt over, at den musik, jeg repræsenterer, også har fået et spark ind den vej. Det har boostet min forståelse for, at jeg har skabt noget, der har haft betydning for andre. Det giver et skud energi og inspiration til at lave mere,” siger Knak.

Knak har dj’et og udgivet plader under navnet Opiate siden 90erne, formidlet sin begejstring for den elektroniske musik som radiovært på DR, har remixet for navne som Else Marie Pade, Efterklang, Kashmir og Coldcut, arbejdet tæt sammen med Björk på hendes Vespertine-album (2001) og samarbejdet med Alvo Noto på to albums (under navnet Opto). Han har desuden udgivet plader som en del af trioerne Future 3 og System, lavet jingler for DR og det hedengangne Radio24Syv, komponeret musik til film og teater samt lavet reklamemusik for bl.a. Nike.

Udover denne mængde af produktioner og samarbejder har Knak også været en del af Strøms kuratorgruppe i mere end ti år frem til 2018, hvor han især har været optaget af, at festivalens program fik nogle strømninger med fra UK, ofte i den lidt skæve udgave.

”Jeg har gerne villet hive nogle af de ting ind, jeg selv opdagede fra piratradioer og små blogs uden annoncekroner. Navne, som måske kun lige havde udgivet deres første ep og som jeg sad i hemmelighed og dyrkede og syntes kunne være fantastiske for andre at høre live”, siger han.

Udover sine væsentlige bidrag i Strøms kuratorgruppe har Knak spillet adskillige koncerter under Strømfestivalerne gennem årene, bl.a. i Enghaveparken, samt komponeret musik til Trans Metro Express to gange – både til den første kørende koncert i metrotoget nogensinde samt til tiårs-jubilæet i 2018, hvor han stod for rutens første koncert fra Vestamager til Vanløse.

Knak håber, at hans modtagelse af hædersydelsen betyder, at der venter flere modtagere fra det elektroniske musikmiljø ude i fremtiden.

“Egentlig har det jo ligget og ladet vente på sig i en årrække”, siger han. “Det er jo ved at være en gammel nyhed efterhånden, at vi har adskillige danske elektroniske musikere med store internationale karrierer”. 

Ydelsens økonomiske håndsrækning kan betyde, at Knak f.eks. kan finde tiden til at realisere en drøm om at arbejde sammen med nye talenter, der befinder sig der, hvor han selv var for 25 år siden.

”Der er en virkelig sund, elektronisk musikscene i Danmark lige nu”, siger Knak.
”Der er ekstremt mange talenter, selskaber og outlets, og folk har været gode til at søge udenfor Danmark med det samme i forhold til udgivelser. Dét netværk er noget, jeg følger, og også ville være glad for at være en del af.”

Vi sender et stort og varmt tillykke til Knak fra Strøm.


Statens Kunstfonds begrundelse for hædersydelsen
I begrundelsen for ydelsen kalder Statens Kunstfond Knak for  “…en af de mest betydningsfulde stemmer inden for dansk elektronisk musik. Knaks musik er både mådeholden og fantasifuld – og altid med en finurlig skævhed, som virker velment og inkluderende.”

I kan læse hele begrundelsen for hædersydelsen her.


Info om hædersydelsen

275 kunstnere modtager den livslange økonomiske ydelse fra Statens Kunstfond. Syv nye blev tilføjet i år. Hædersydelsen er en økonomisk håndsrækning til kunstnere, som har skabt værker af en helt særlig standard og bidraget på enestående vis til dansk kulturliv. For at modtage ydelsen må kunstnerne ikke have en skattepligtig indkomst på mere end 426.000 kroner om året.

Foto: Charlene Winfred. Thomas Knak taler med to af kunstnerne om deres værker til årets Trans Metro Express i 2013.