Nattelivet kan tit opleves som lovløst og være et utrygt sted at opholde sig for mange. Klubber, barer, festivaler og koncertvenues befinder sig i en gråzone, når det kommer til at regulere folks opførsel overfor hinanden og folk får ofte overskredet deres grænser. Men hvordan kan man skabe tryggere rum for folk i nattelivet?
Strøm sætter i 2019 fokus på safer spaces og vil igennem en række interviews med aktører belyse problemstillingerne ved den danske gå-i-byen-kultur og metoderne til at skabe tryggere rum i nattelivet.
05.02.2019
Tekst: Morten Mechlenborg Nørulf / Foto: Anna Gunvor
Første interview i serien er med Anna Gunvor, medstifter af Club Mafia. Club Mafia er et nyt initiativ bestående af cirka 20 unge personer, som – hvis man hyrer dem – er til stede til festen og sørger for, at der bliver kørt god stil på dansegulvet og at gæsterne ikke oplever diskrimination og sexisme.
Hvorfor CLUB MAFIA?
»Vi har dannet Club Mafia for at gøre nattelivet til et sjovere og tryggere sted. Som det er lige nu, er det langt fra trygt for alle at bevæge sig ud i det københavnske natteliv. Det er som om moralkodekset forsvinder torsdag, fredag og lørdag, når folk går ud. Det medfører ofte, at folk glemmer, hvad der er god opførsel og glemmer, at når man befinder sig på f.eks. en klub, har man et fælles ansvar for at gøre det til et sted, alle har lyst til at være.«
»I stedet for at fokusere på festen, handler mange fredage om at drikke sig i hegnet. Ofte er nattelivet et rum, hvor overskridelse af grænser er accepteret eller “noget, man må tage med”. Og vi kender alle det med, at grænser er langt sværere at afkode og italesætte, når vi er stærkt påvirkede. Det skal vi lære.«
»Derudover er der heller ikke mange klubber, som tager ansvar for deres adfærdspolitik eller overhovedet har en adfærdspolitik. Nogle har måske en dørmand, som kan tage den værste vold, men der er ikke mange klubber, som aktivt tager ansvar for det fællesskab, de skaber.«
»Når folk ikke ved, hvad spillereglerne er, er det også svært at agere rigtigt. Og de fleste vil i sidste ende hinanden det godt. Derfor mener jeg, at natklubber bør have en tydelig adfærdspolitik og kræve noget af de gæster, de lukker ind.«
»Vi er her for at facilitere den kommunikation, som ofte mangler i nattelivet. Vi tror på, at folk både kan og vil gøre det bedre. Men nogle gange glemmer man måske, hvad almindelig god og respektfuld opførsel er, og her kan Club Mafia så gå ind og skabe en dialog med folk.«
Hvad gør I konkret, når I arbejder til en fest?
»Club Mafia kan hyres til at være picker i døren. Det vil sige, at sørge for at alle, der kommer ind til festen, er budt velkommen og gjort opmærksomme på festens regler og safer space-politik. Det er også pickerens opgave at afvise dem, som ikke bidrager positivt til festen eller som er for fulde, aggressive eller er ligeglade med festens husregler.«
»Vi kommer også nogle gange med to safer space-ambassadører til gulvet. Det kan selvfølgelig justeres, alt efter festens størrelse. Vi har genkendelige rygmærker på, hvor der står ’Club Mafia’, så man kan spotte os på dansegulvet.«
»Det er smart at se folk i øjnene, når de bydes velkommen. Vi forklarer f.eks. at hvis man ser eller oplever noget ubehageligt eller nederen til festen, skal man kontakte et Club Mafia-medlem eller klubbens personale. På den måde får vi gjort folk medansvarlige for den gode fest og sikrer at alle, der kommer ind til festen, kender spillereglerne.«
»Vi har også små visitkort med fem punkter om den gode opførsel, som vi nogle gange deler ud i døren. Det er også en måde at starte en dialog med folk på eller få dem til at reflektere over safer space-politikken«
»Inde til selve festen arbejder vi altid i par og har primært fokus på det, der sker på og omkring dansegulvet. Hvis folk henvender sig, tager vi den berørtes sag alvorligt og faciliterer dialogen videre derfra. Vi har bevilling til at tilkalde dørmanden og bede dem smide folk ud, men sørger altid for, at der har været en ordentlig dialog inden. Ingen bliver smidt ud uden at vide hvorfor«
Kan det ikke være svært at vurdere, om I skal gribe ind i en situation?
»Vi ved, at vi arbejder i et grænseland. Folk har meget forskellige grænser. Det er jo netop derfor, at det ofte går galt mellem folk derude på natklubberne. Vi vil først og fremmest igennem vores tilstedeværelse være levende symboler til festen, som minder folk om, at de også har et ansvar for, at festen er god for alle, samtidig med, at vi viser, at her er nogen, der tager dine ubehagelige oplevelser dybt seriøst. Normalt opsøger folk os jo selv, men når man står overfor en situation, der er svær at afkode om man skal gribe ind i, er det bedste man kan gøre oftest at spørge den, der ser ud til ikke at være tilpas, om de er okay med det, der foregår.«
Hvordan ser fremtiden ud for safer spaces i nattelivet?
»Technoscenen er vokset i de sidste par år, og derfor er der også mange nytilkomne gæster i miljøet, som har brug for at blive oplyst om safer spaces og mindet om den gode opførsel. Vores opgave ville være langt større, hvis vi skulle arbejde udenfor technomiljøet, som i forvejen har rimelig veletablerede safer space-politikker.«
»Metoo-bevægelsen har gjort meget for at sætte fokus på sexisme, og vi er generelt blevet bedre til at være opmærksomme på hinandens grænser, for eksempel når det kommer til berøring i dagligdagen. Men nattelivet halter stadig bagefter og København er bagud i forhold til andre internationale byer i forhold til at sætte fokus på safer spaces i nattelivet.«
Anna Gunvor mener, at safer spaces vil sprede sig i nattelivet, hvis det bliver kommunikeret på den rigtige måde:
»Vi er ikke ude på at pege fingre og udskamme folk, som ikke forstår det med det samme. Vi skal oplyse om safer spaces på en venlig og dialogbaseret måde – så skal det forhåbentlig nok sprede sig. Det er jo egentlig meget fedt med fester, hvor alle er søde ved hinanden og har det sjovt.«
—-
Læs mere om Club Mafia i denne reportage fra Politiken d. 7. december 2018. Du kan kontakte CLUB MAFIA på deres instagram: @clubmafia99
Læs mere om safer spaces i artikelserien:
- Kapow Collective: »Vi savner flere kvinder med autoritet i nattelivet«
- Anne Sofie Sverdrup, Bedside Productions: »Hvis man vil skabe safer spaces, så skal alle føle et ansvar for festen«
- Agita: »Den største udfordring i forhold til safer spaces er giftig maskulinitet«
- Kenneth Cockwhore: »Du skal inkludere de minoriteter, som du gerne vil lave et trygt rum for«
- Fast Forward Productions og Ved Siden Af: Safer Spaces: En ny standard i nattelivet?